Op 26 april 2021 bestond de r.k.v.v. Sprinkhanen 85 jaar, maar hoe begon het?
Voetballen doet men in ” den Diek” al vanaf 1922. De eerste officiële Nieuw-Dijkse voetbalclub was NDC en stond onder leiding van de welbekende meester Ponti. Onder deze naam speelden men tot 1934. Maar men bleef uiteraard, weliswaar niet onder een officiële naam, doorvoetballen. In 1936 werd uiteindelijk onder de naam Sprinkhanen een nieuwe voetbalvereniging opgericht. Een uitzonderlijke naam voor een voetbalvereniging.
Waar komt deze naam eigenlijk vandaan?
Nol Tinneveld, onderwijzer aan de school te Nieuw-Dijk, zag op een vakantie in Zwitserland de profclub Grashoppers aan het werk. Voetbal van een niveau zoals men dat in Nieuw-Dijk uiteraard niet gewend was. Kennelijk had dit bezoek zoveel indruk gemaakt op Nol Tinneveld dat hij bij terugkomst in den Diek er nog vaak aan refereerde. Nou wil het toeval dat uitgerekend Nol Tinneveld werd gevraagd om secretaris te worden bij de nieuw op te richten voetbalclub. En hij had net daarvoor topvoetbal mogen aanschouwen bij de Grashoppers in Zurich. Was het dan geen idee om de nieuw op te richten vereniging ook deze naam mee te geven?
Maar waarom geen vertaling in het Nederlands?
Zo werd er uiteindelijk besloten om de nieuwe voetbalvereniging SPRINKHANEN te noemen.
In 1936 begon men dus en wel in de allerlaagste klasse: 3e klasse UVB. Al snel bleek dat de hanen hier toch een maatje te groot voor waren. Ze werden dan ook glansrijk kampioen. Er volgden nog 2 promoties en uiteindelijk kwamen de hanen in de 3e klasse IVCB (de huidige KNVB).
Tijdens de oorlogsjaren 40-45 werd er niet gevoetbald in Nieuw-Dijk. Na de oorlog werd het dagelijks leven weer opgepakt. Zo ook het voetballen. Begin jaren vijftig speelden in de hoofdmacht van de hanen o.a.Henk Hunting, Bart Splithof, en doelman Toon Brandts (vader van Ernie Brandts) Daar kwamen in de loop der jaren o.a. Hein en Sjef van Vuren, Jan van Wessel en Fons Splithof bij.
Jaarlijks terugkerende hoogtepunten waren de derby’s tegen DVC 26 , DCS en Babberich. Op het veld dat eigendom was van Hein Menting, maar door de Sprinkhanen werd afgehuurd om er zondags te kunnen voetballen, zijn er dan ook verscheidene gespeeld. Deze wedstrijden stonden garant voor spanning en sensatie en werden dan ook druk bezocht. Dat een wedstrijd door twee- tot drieduizend toeschouwers werd bezocht was hierbij geen uitzondering. Kleedlokalen en andere voorzieningen waren toen nog een utopie. Het voormalige schuttersgebouw werd als kleedlokaal gebruikt. De thee werd in het bijzijn van de supporters op het speelveld genuttigd. Sportief gezien ging het wel voor de wind. In het seizoen ‘63-’64 werden de hanen kampioen in de vierde klasse. Bekende namen van toen waren o.a. Mart menning, Tinus Lenting, Frans Buiting en Wim Scholten.
Sprinkhanen 1 1963-1964
Een van de eerste Sprinkhanen
foto`s met Keeper Toon Brandts
vader van Ernie Brandts
Van 1948 tot 1983 heeft Sprinkhanen onafgebroken in de KNVB gespeeld. De meeste in de vierde klasse D maar ook enkele in de derde klasse. In 1983 ging het echter mis. Op het veld van Concordia Wehl werd de beslissingswedstrijd tegen ’t Peeske verloren. In de reguliere speeltijd bleef het 0-0, waarna een afstandschot van ruim 30 meter in de verlenging de beslissing bracht. Sprinkhanen ging met 1-0 de boot in en degradeerde naar de hoofdklasse GVB zoals dat toen nog heette. Binnen 1 jaar speelde de hanen alweer in de 4e klasse KNVB. Uitgerekend Marcel Bloem, kort daarvoor overgekomen van aartsrivaal DVC 26 en dat seizoen.nog niet 1 keer scorend, trof met een prachtig afstandsschot doel.
De hanen waren weer terug in de 4e klasse. Tot het seizoen 1995-1996 aanbrak. Vanaf het begin zat het de hanen niet mee. Bij het ingaan van de winterstop (met slechts 2 punten uit 11 wedstrijden) was degradatie eigenlijk al niet meer afwendbaar. Er volgde nog wel een trainerswissel . Oud-Graafschapspeler Theo van Londen loste Ton Smits af maar het was te laat. Ondanks een uitstekende tweede seizoens- helft volgde degradatie naar de 5e klasse. Met de komst van “ Kampioenenmaker “ Rene Hattu werd er gelukkig een andere weg ingeslagen. Onder zijn bezielende leiding leefden de hanen weer op en al direct vanaf het begin speelden de hanen een rol van betekenis in de vijfde klasse. Het kampioenschap moesten ze aan zich voorbij laten gaan. Maar via de na-competitie werd dan toch nog promotie afgedwongen. Weer was men terug in de 4e klasse D en een periode van meerdere (periode) kampioenschappen was aangebroken. Het hoogtepunt van het laatste decennium volgde uiteindelijk 2 jaar later. Na een zeer sterk seizoen werden de hanen met overmacht kampioen. Na 23 jaar afwezigheid waren de hanen terug in de derde klasse en stond er eindelijk de derby der derby`s Sprinkhanen-DVC op het programma. En alsof de tijd had stilgestaan stonden er ook hier weer meer dan tweeduizend toeschouwers aan de draad. En het was niet de favoriet DVC maar Sprinkhanen dat met 2-1 aan het langste eind trok. Een wedstrijd waar nog lang over nagesproken werd en zal gaan worden.
Veel publiek bij Sprinkhanen – Dvc`26
Toch lukte het de hanen niet om in de derde klasse te blijven. Het jaar daarop was men weer actief in de 4e klasse D. Het lukte de hanen opnieuw om te promoveren. Thuis werd in de beslissende wedstrijd tegen Doesburg met 5-1 gewonnen, waardoor de hanen weer konden uitkijken naar een treffen met DVC’26. De hanen startten goed in de 3e klasse C. Kort voor het invallen van de winterstop stond men zelfs 2e op de ranglijst. Wederom stond het treffen tegen de grote buur DVC’26 in november op het programma. Ditmaal waren de hanen sterker qua inzet maar ook qua voetbal en won het dik verdiend met 2-0. Na de winterstop ging het echter mis. Vele blessures maakte het trainer Hattu moeilijk om een sterk elftal te blijven vormen. Aan het eind van het seizoen volgde dan ook degradatie. Onder leiding van de nieuwe trainer Dick Stooter volgde een goed seizoen waarbij de hanen als 2e wisten te eindigen. In de nacompetitie was uiteindelijk Silvolde te sterk.Het seizoen 2003-2004 verliep al met al boven verwachting voor de hanen. na een moeizame start met 2 verliespartijen werd er duidelijk een stijgende lijn ingezet wat resulteerde in een 3e plek op de eindranglijst. Hiermee was automatisch ook een plek in de nacompetitie veilig gesteld. Hierin traden de hanen allereerst aan tegen RKZVC uit Zieuwent. In de allerbeste wedstrijd van dit afgelopen seizoen werd er thuis met maar liefst 5-1 gewonnen. Dat de hanen uit met 2-1 verloren was daarmee niet belangrijk meer. In de dubbele ontmoeting die hierop volgde tegen Concordia Wehl trokken de hanen uiteindelijk toch aan het kortste eind. Uit werd het 2-2 en thuis verloren de hanen nipt met 1-0.
Er volgde enkele rustige jaren waarin het de haantjes elk jaar weer vrij eenvoudig lukte om zich te handhaven in de 4e klasse. Toch werd het zichtbaar wel moeilijker om in deze 4e klasse een echte rol van betekenis te kunnen spelen. Sprinkhanen zat duidelijk in een overgangsperiode . Steeds meer oudere ervaren spelers namen afscheid en deze plekken moesten worden opgevuld met weliswaar goede maar wel erg jonge jeugdspelers. Dit nekte de hanen in het seizoen 2006-2007. Na een seizoen met veel pech en blessures eindigde de hanen als derde van onderen. In tegenstelling tot andere jaren waarin alleen de laatste 2 degraderen moesten er uitgerekend in 2007 drie rechtstreeks afdalen naar de 5e klasse D.
Vanaf het seizoen 2007/2008 kwam de hoofdmacht van Sprinkhanen dus uit in de 5e klasse D en was het streven om zo snel mogelijk weer terug te keren naar de voor Sprinkhanen zo vertrouwde 4e klasse.
In 2009 werd met de komst van traner Ico Bod de weg naar boven weer ingeslagen. Hijzelf speelde 15 seizoenen in het 1e elftal van de hanen. In het seizoen 2010-2011 ware de hanen al dicht bij een promotie maar liep het in de nacompetitie helaas verkeerd af. In 2012 lukte het de hanen dan uiteindelijk wel!. Na een middelmatig seizoen, waarin de hanen als 4e eindigde, bracht de nacompetitie nu wel de gedroomde promotie. Na allereerst Loo te hebben verslagen wachtte een dubbelluik met 4e klasser Kilder. De uitwedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel waarna de hanen het thuis op De Meikamer het konden afmaken. Na een bloedstollende finalewedstrijd stond het na 90 minuten 0-0. Ook de verlenging leek daar op af te stevenen maar 1 minuut voor tijd schoot Jeroen Tilleman de hanen naar de 4e klasse.
Het seizoen 2023-2024 was er wederom een met een versterkte degradatie promotie regeling, helaas lukt het Sprinkhanen niet om zich te handhaven in de 4e klasse. Voor het seizoen 2024-2025 is Sprinkhanen ingedeeld in 5D, met veel buurtteams als sv.Loil, PSC, sv. Babberich, Kilder en Den Dam. Het belooft dus een mooi seizoen te worden met al deze buurtploegen.
Ernie Brandts
Ernie Brandts Geboren op 3 februari 1956 in Nieuw-Dijk is de bekendste voetballer van Sprinkhanen en voormalig voetballer in de eerste en ere divisie en is nu voetbal trainer.
Hij geniet zijn jeugd bij VV Sprinkhanen in Nieuw-Dijk waar hij op 18-jarige leeftijd wordt ontdekt door Piet de Visser, destijds trainer van De Graafschap. Langzaam maar zeker mag hij bij zijn nieuwe club de Graafschap steeds meer wedstrijden spelen en ontwikkelt hij zich als een slimme en toch sterke verdediger Ernie Brandts blijkt vandaag de dag nog steeds een zwak te hebben voor de Graafschap.
Zijn profdebuut maakte hij bij deze ploeg (1974) en speelde er drie seizoenen, voor hij naar PSV vertrok. In die periode scoorde hij drie keer. Internationaal viel hij vooral op tijdens het WK in Argentinië 1978 In de wedstrijd tegen Italië scoorde hij eerst in eigen doel, waarbij hij doelman Piet Schrijvers blesseerde. Later maakte hij zelf de gelijkmaker. Zijn laatste jaar als voetballer keerde hij terug bij de Super boeren en sloot daar op 17 januari 1992 zijn carrière af als profvoetballer.
In 2005 ging hij aan de slag als voetbaltrainer bij FC Volendam met ‘De Palingboeren’ bereikte Brandts de nacompetitie waarin het in de finalewedstrijd werd uitgeschakeld door NAC Breda. Datzelfde NAC heeft in Brandts de opvolger gevonden voor de ontslagen Cees Lok. Hij tekent bij de Brabanders voor twee jaar, van 2006 tot 2008.
Op 29 januari 2008 werd bekend gemaakt dat NAC na het seizoen 2007-2008 niet verder gaat met de oefenmeester. Het zou niet aan de persoonlijkheid van de trainer liggen en niet aan de resultaten. Het zou puur gaan om voetbaltechnische zaken.
In juli 2009 vervolgde hij zijn trainersloopbaan bij FC Rah Ahan in Iran waar Ernie in December 2009 werd ontslagen.
Ernie Brandts. FOTO ANP
KIGALI/ROOSENDAAL – Ernie Brandts zet zijn trainersloopbaan voort bij APR FC in de Rwandese hoofdstad Kigali. De oud-trainer van NAC Breda verkoos de legerclub boven RBC Roosendaal. Dat meldt BN/De Stem.
,,De club is elf keer achter elkaar kampioen in Rwanda geworden,” laat Brandts Voetbal International weten. ,,Het is een uitdaging om bij APR FC aan de gang te gaan.”
Brandts neemt de plek in van landgenoot Erik Paske, die zijn contract niet verlengde. De oud-trainer van FC Volendam en NAC Breda start zijn werkzaamheden begin oktober. In September 2012 keert Ernie terug naar Nederland en stopt zijn contract in Rwanda.
Ernie Brandts aan het werk in Tanzania.
Oktober 2012
Ik ben inderdaad nog maar net terug van een lang avontuur in Rwanda en het was de bedoeling dat ik me nu weer dichter bij huis zou oriënteren op een trainers-job. Er liepen ook al wat dingen, maar de voorzitter van Yanga, zoals Young Africans SC in de volksmond heet, bleef maar bellen dat ik zijn nieuwe trainer en technisch directeur moest worden”, legt Brandts zijn ‘move’ uit. “Hij wil dat ik morgen al bij de eerste topwedstrijd tegen de grote rivaal aanwezig ben.”
Ernie is in december 2013 ontslagen bij Yanga
Bron Telegraaf
Juli 2014
Ernie Brandts nieuwe trainer FC Dordrecht
Ernie Brandts is de nieuwe trainer van FC Dordrecht. Hij volgt Harry van den Ham op, die eerder als assistent-trainer naar FC Utrecht vertrok. Brandts werkte in het verleden onder meer als hoofdtrainer voor NAC Breda en FC Volendam.
Ernie Brandts is in 2015 ontslagen bij Dordrecht.
Van 2016 tot 2017 assistent trainer bij NEC in Nijmegen.
1993–2002 2002–2004 2005–2006 2006–2008 2009 2010–2012 2012–2013 2014 2014–2015 2015–2016 2016–2017 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Bron wikepedia